Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a jucat, duminică seară, în spectacolul „Lecția de violoncel”, scris de Mona Radu special pentru el și pentru fiica lui, Lamia, și regizat de Felix Alexa.
Alături de Radu Beligan au mai urcat duminică seară pe scena Teatrului Metropolis, în „Lecția de violoncel”, Lamia Beligan, Marius Manole și Tania Popa.
Spectacolul spune povestea Evei (interpretată de Lamia Beligan), o fostă vedetă de film, care după 20 de ani de căsnicie trăiește suspiciunea că soțul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund în orgoliu, participă la un casting unde obține un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie să învețe să cânte la violoncel în doar trei luni. În felul acesta, îl cunoaște pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (interpretată pe rând de Tania Popa și Rodica Ionescu), cu care are doi copii.
Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgostește de acesta și fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecințele care nu întârzie să apară.
Spectacolul, care are numeroase note comice, a atras ropote de aplauze pe parcursul întregii lui desfășurări, în special atunci când Radu Beligan își spunea replicile.
La finalul „Lecției de violoncel”, Radu Beligan a fost aplaudat minute în șir de public, dar și de colegii din distribuție, fiica sa, Lamia, fiind cu ochii scăldați în lacrimi.
Actorul a primit flori și un tort, din care nu s-a sfiit să guste spre deliciul publicului, care l-a aplaudat și i-a cântat „La mulți ani!”.
Evenimentul de sărbătoare s-a încheiat după ce Radu Beligan a transmis sărutările sale publicului.
A devenit o tradiție ca Radu Beligan să își sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături. Și anul trecut, cunoscutul actor a jucat de ziua sa în spectacolul „Lecția de violoncel”, tot la Teatrul Metropolis, al cărui director onorific este acesta.
La momentul respectiv, Radu Beligan declara că a ajuns la vârsta la care fiecare zi este „un dar ceresc”. „«Lecția de violoncel» mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc și pe care o prețuiesc pentru calitățile ei umane și profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărți scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranță a tinerei generații, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa și Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea și profesionalismul lor. Pentru toate acestea și pentru multe altele, pot numi «Lecția de violoncel» «mon chanson de cygne» (cântecul lebedei, n.r.), un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme”, a mai spus atunci Radu Beligan.
Tot anul trecut, a doua zi după ce și-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat și regizat de Radu Beligan la Teatrul Național București, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.
Radu Beligan împarte de peste 75 de ani bucurii, emoții și sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române și universale, piese semnate, printre alții, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.
Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităților – Piața Timpului, spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.
În luna februarie a acestui an, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalități din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrități de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren și Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.
Totodată, în luna martie, Radu Beligan a primit atât Marele premiu al Galei MEDIAFAX 2014 – Gala valorilor, cât și premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediție a galei Gopo.